Adventi
karácsonyi vásárok

Stockholmi karácsonyi vásár


Stockholm-ban a szigeteken elterülő négy vásár közül is választhatsz. Vitathatatlanul a legnépszerűbb a Gamla Stan, az egyik legrégebbi piac, ami Stockholm Óvárosának szívében helyezkedik el. Ha egyszer eljutsz oda, úgy fogod érezni, minta belecsöppentél volna egy karácsonyi énekbe, annak kövezett utcáival, templomharangjaival és a szétáradó pörkölt gesztenye aromájával. Onnan fel tudsz szállni egy Skansen-be tartó hajóra, ahol a világ legöregebb nyíltterű múzeuma található. Ott is sok minden történik a vásárokon, még kipróbálhatod magad ünnepi gyertyát készíteni is.

Skansen mellett Djurgården szigetén is karácsony van a Rosedals Gardens-ben. Tradicionális svéd termékek végtelen sora közül válogathatsz, a glogg forralt bortól kezdve a frissen sütött kenyérig. Ha a karácsonyi piacos élményeket ki akarod egészíteni egy komolyabb karácsonyi bevásárlással, tégy egy kitérőt a Kungsträdgården piacra, ami éppen a bevásárló negyed közepén található. Svédország legkiválóbb dizájner üzletei és a karácsonyi kirakatok az NK-ban (Svédország felső kategóriás piac jellegű boltja) kihagyhatatlanok.

Hol keresd az ünnepi italt: Hogy megpihentesd az elfáradt lábaid a négy piac és Stockholm páratlan üzleteinek bejárása után, menj a felkapott Södermalm környékre egy kis lingonberry koktélért. Ez a hely összekapcsolódik a Södra Teatern színházzal és az egyik legjobb rálátást nyújtja a városra.

Nevezetes szálláshely: Az 1863-ban épült Berns Hotel Stockholm egyik legelegánsabb szállóhelye. Híresek a csempézett kályhával és zárt erkéllyel felszerelt Robert Berns 19. századi lakosztályai, vagy a 431-es szoba, ami régen Marlene Dietrich és Diana Ross öltözőszobája volt, mikor a városban léptek fel.